Eдно от малкото обществени места, които са все още отворени във

...
Eдно от малкото обществени места, които са все още отворени във
Коментари Харесай

Французойки използват кодови думи в аптеките, за да се оплачат от домашно насилие

Eдно от дребното публични места, които са към момента отворени във френския град Нанси, са аптеките, откакто държавното управление предприе мярка за стопиране на всевъзможен вид дейност на национално равнище, с цел да предотврати разпространяването на ковид. Само преди няколко дни жена влиза в аптека и на пръв взор няма нищо извънредно, но не търси медикаменти, а помощ. Тя желае да каже на фармацевта, че сътрудникът й е злоупотребил с нея. Скоро по-късно мъжът е задържан от полицията, оповестява CNN.

Тъй като пандемията от ковид принуждава страните да подхващат невиждани мерки за ограничение на придвижването на жителите, жертвите на домашно принуждение внезапно се озоваха в капан у дома със своите сътрудници насилници. Експертите споделят, че някои не са в положение или прекалено много се опасяват да се обадят на полицията и да опишат за протичащото се вкъщи. 

Точно заради тази причина Франция, въодушевена от Испания, започна да предизвиква жертвите на домашно принуждение да се насочат към дрогериите и да споделят за протичащото се с хората, които работят там.

Ако не могат да приказват намерено, могат просто да кажат кодовата дума mask 19 (маска 19) на фармацевта.

Жената в град Нанси бе първата, която потърси помощ по този метод, откогато държавното управление започва самодейността предходната седмица. 

Мерките, които се подхващат от държавните управления по света, стават все по-строги, а благотворителните организации и полицията усилват вниманието си към казуса с домашното принуждение заради евентуален риск от скок на случаите. Задържането вкъщи с насилника прави жертвите по-уязвими, тъй като всяко тяхно придвижване се гледа " под лупа " и най-много тъй като наподобява, че нямат път бягство. Множество изследвания откриват, че прочувствено стресовите събития могат да доведат до увеличение на агресивното държание вкъщи и към най-близките ни хора. Изследователите дават за образец сходни скокове по време на икономическите рецесии през годините и тези, свързани с огромните естествени бедствия. Кристоф Кастанер, френският министър на вътрешните работи, съобщи, че намесата на полицията при случаи на домашно принуждение в Париж след влизането в действие на ограничаващите ограничения, заради съществуването на ковид, се е повишила с 36%, а държавното управление разгласи, че ще заплати 20 000 нощувки в хотели на жертвите на домашно принуждение. 

Има тревожни отчети и от други страни

" Винаги е имало принуждение сред половете, само че настоящето изключително състояние влошава нещата още повече ", споделя Симона Амерата, която работи в предпазено жилище за дами, жертви на домашно принуждение Lucha y Siesta в Рим, Италия. Млада жена, неотдавна свързала се със Симона, споделя, че сътрудникът й, който от 4 години я управлява и злоупотребява с нея, се държи още по-зле след подхванатите ограничаващи ограничения от страната.

" Динамиката на насилието у дома става доста по-сериозна. Жертвите молят насилниците си да си тръгнат, а те от своя страна не разрешават и дотук завършва всичко ", споделя Амерата и добавя, че даже да има възможен правосъден развой, той се прави доста по-бавно от нормалното, тъй като доста от чиновниците работят от домовете си. Линията за помощ при домашно принуждение на Telefono Rosa в Италия е получила 55% по-малко позвънявания през първите две седмици на март, защото доста дами се затрудняват да изискат помощ, тъй като " шушукат, с цел да не бъдат чути от колегата си в прилежащата стая ". Симона Амерата също има сходен опит и разказва, че жертвите подават сигнал най-често, когато излизат за малко до супермаркета или пък взимат душ.

Тревожен факт е, че казусът не е рамкиран единствено в Европа, а е в световен мащаб. Правителството на Австралия съобщи, че търсенето в Гугъл, обвързвано с домашно принуждение, се е нараснало със 75% по време на епидемията. Затова управляващите предоставиха 92 милиона $ в поддръжка на жертви на домашно принуждение – психическо, физическо и полово, по време на пандемията. 

Как да реагираме, в случай че това се случи на нас?

По всяко време можете да се присъедините към нашата обществена Facebook група НЕ СИ САМА - ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО, тъй като, девойки, наистина не сте сами. Има доста хора по целия свят, а ние сме тук, с цел да ви помогнем. Винаги можете да потърсите за помощ админ на групата известията са строго конфиденциални . А също по този начин можете да споделите за казуса и тук:

Денонощна гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение дами, юноши и деца – Фондация " Анимус " – тел.: 0800 18 676, избира се без код от България, а от чужбина: +359 800 18 676

Гореща телефонна линия за дами, юноши и деца, претърпели принуждение – Фондация " Анимус " – тел. 02 981 76 86

Държавна организация за протекция на детето – тел. (+ 359) 2 933 90 50, факс (+ 359) 2 980 24 15, Email: [email protected]


 Влакът дерайлира: порастват случаите на домашно насилие
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР